Innowacje z drewna na londyńskim festiwalu designu

| 26.08.2016 | Opracowanie Alina Bosak

Fot. AHEC

Instalacja „The Smile” („Uśmiech”) będzie jedną z głównych atrakcji prezentowanych podczas tegorocznej edycji London Design Festival 2016. Autorką spektakularnej drewnianej konstrukcji, która powstała z paneli z klejonego warstwowo drewna liściastego, jest Alison Brooks, założycielka słynnej pracowni Alison Brook Architects, znana z zamiłowania do rzeźbiarskich kształtów i dopracowywania najdrobniejszych szczegółów.

Projekt instalacji powstał we współpracy z firmą Arup – jedną z najlepszych firm konstrukcyjnych na świecie oraz Stowarzyszeniem Handlowym Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC). To niezwykłe dzieło, wykonane z klejonego warstwowo drewna tulipanowca amerykańskiego, będzie można podziwiać na terenie Rootstein Hopkins Parade Ground w Chelsea College of Arts od 17 września do 12 października br.

Korzystając z wiedzy i doświadczenia firmy Arup oraz wykorzystując po raz pierwszy w swojej praktyce, stosowane w budownictwie, panele z klejonego warstwowo drewna liściastego (CLT), Alison Brooks stworzyła spektakularną konstrukcję o wymiarach 3,5 x 4,5 x 34 metry.

Kształtem „The Smile” przypomina delikatnie wygiętą, prostokątną w przekroju formę, która jest pusta w środku. Wnętrze będzie udostępnione wszystkim zwiedzającym, pragnącym przyjrzeć się bliżej tej nietypowej konstrukcji. Podobnie jak koło, ma ona tylko jeden punkt podparcia.

Wchodząc do środka przez wejście umieszczone w miejscu wygięcia, odwiedzający będą mogli przejść z jednego końca konstrukcji na drugi, odkrywając nowy rodzaj przestrzeni, która stopniowo wznosi się w kierunku światła.

„Wszystkie ściany wewnątrz „The Smile” zostaną wykonane z jednakowych, pięknych paneli tulipanowca amerykańskiego. Pozwoli to na zmysłowe doświadczenie pełne koloru, tekstury, zapachu i dźwięku. Dwa otwarte końce instalacji rozświetlą jej wnętrze, jednocześnie pełniąc funkcję balkonów z widokiem na otaczające miasto”, opisuje swoje dzieło Alison Brooks.

Zespół konstruktorów Arup dążył do osiągnięcia najbardziej efektywnej formy konstrukcyjnej, wykorzystując jedynie 60 m3 drewna do stworzenia 150 m2 zamkniętej przestrzeni. Aby zapewnić ujście dla sił naprężania i ściskania oddziałujących w płytach CLT, architekci zastosowali w nich perforacje.

Ponadto, przez perforacje wykonane wzdłuż ścian, do wnętrza konstrukcji wpadać będą promienie słoneczne. Dzięki temu utworzą na podłodze zmieniające się wraz z porą dnia wzory. Po zmroku instalacja rozbłyśnie niczym miejska latarnia. Nocą wnętrze „The Smile” będzie podświetlane pasmami świetlnymi, których przebieg odwzoruje dynamiczne wygięcie  podłogi.

„The Smile” to najtrudniejsza konstrukcja, jaką kiedykolwiek zbudowano z drewna klejonego warstwowo, w każdym aspekcie wykorzystująca absolutnie maksymalne możliwości tego naturalnego materiału. Znakomicie oddaje prawdziwy potencjał i spektrum możliwych zastosowań amerykańskiego drewna liściastego w budownictwie – stwierdził Andrew Lawrence, dyrektor firmy Arup.

– Ta instalacja stanowi zdecydowanie najbardziej zaawansowaną, wybiegającą w przyszłość konstrukcję. Po raz pierwszy w tego typu instalacji wykorzystano panele CLT z drewna liściastego, które wyprodukowane w tym rozmiarze nadają się do zastosowania w budownictwie – zauważył David Venables, dyrektor AHEC na Europę.

 

Materiały

Wnętrza

Nieruchomości

Sprzęt

Dom i ogród

Biznes

Prawo i finanse

Magazyn Poradnik Budowlany

Dwumiesięcznik VIP B&S